”Det råder harmoni i solsystemet”

Spännande saker sker just nu på astronomins och planetforskningens område. I tidskriften Illustrerad Vetenskap nr. 14-2006 kunde man t.ex. i en artikel med titeln “Det råder harmoni i solsystemet” läsa om att det där gamla talet om “sfärernas harmoni” uppenbarligen inte bara är skön poesi och fantasi. Citat ur artikeln:

“Med hjälp av nya astronomiska data och en god portion datorkraft har en tysk forskare avslöjat att vårt solsystem rymmer en harmoni, som hittills varit okänd för astronomerna.”


Det är astronomen och ingenjören Hartmut Warm som med hjälp av skön datorgrafik kunnat visa att planeternas banor är synkroniserade eller harmoniserade som sett över tid skapar otroligt formfulländade helhetsbilder eller konstverk.

Dessa bilder eller mönster, som mer än något annat liknar Martinus-symboler, har han fått fram genom att mata sin dator med data om planeternas positioner vid vissa tidpunkter, och därefter bett den att rita eller avbilda mönstren av planeternas rörelser i förhållande till varandra. Dessa mönster påminner som sagt i hög grad om den geometriska struktur och harmoni som också Martinus symboler är uttryck för. På Warms egen hemsida på nätet kan man se vackra exempel på det. Gå t.ex. in på bildgalleriet på länken http://www.keplerstern.de/Bildergalerie/bildergalerie.html

Det kan också vara värt att nämna att Warm uppenbarligen ser sitt pionjärarbete på detta område som en bekräftelse på och bevisföring för både Pythagoras idé om “sfärernas musik” och astronomen Keplers idé om en “världsharmoni”. Se t.ex. länken (med engelsk text): http://www.keplerstern.com/Introduction/introduction.html

Och i ett senare nummer av Illustrerad Vetenskap (nr. 16-2006) kunde man under rubriken “Nu kan du själv rita harmonin i solsystemet” bl.a. läsa:

“Nu har Hartmut Warm utvecklat ett program, med vilket alla andra kan göra det samma – och lagt ut det på sin hemsida. Programmet kan laddas ned i en kostnadsfri 30-dagars testversion på: http://www.keplerstern.de/Das_Programm/das_programm.html

Det är kanske en bra förövning till det vi en gång i en avlägsen framtid kommer att ägna oss åt i ”visdomsriket”, om jag har förstått Martinus rätt…;-) !

Publicerad i tidskriften Kosmos nr. 5-2007.

Se ev. också dessa artiklar som har med olika aspekter av utforskningen av vårt solsystem att göra:

Världsalltet lever!

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/paradigmskifte-i-planetforskningen-och-synkroniserade-galaxer/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/klotkommunikation-och-andra-livsyttringar-i-vart-solsystem/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/pluto-overraskar-forskarna/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/var-kom-vattnet-ifran/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/manen-var-en-gang-en-vat-varld/

https://www.kosmiskresenar.se/essaer/astrobiologi-och-varldsbild/

https://www.kosmiskresenar.se/essaer/gamla-greker-och-unga-klot-och-en-och-annan-dvarg/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/varmt-och-kallt-och-sott/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/mysterier-i-vintergatan-och-vart-solsystem/

https://www.kosmiskresenar.se/notiser/den-transpirerande-planeten/

https://www.kosmiskresenar.se/notiser/vi-lever-inuti-en-bubbla%e2%80%8f/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/nya-upptackter-vacker-nya-fragor/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/solsystemets-barnkammare-och-andra-gator/

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/en-vandpunkt-i-rymdforskningen/

Seminariet Jorden i solsystemets organism kan ses i två delar på Youtube på dessa länkar:

En kommentar till “”Det råder harmoni i solsystemet””

  1. På denna Youtubelänk kan man se Hartmut Warm själv berätta (på tyska) om sitt pionjärarbete med att kartlägga de geometriska mönstren i planeternas rörelser i förhållande till varandra:
    https://www.youtube.com/watch?v=Kb4nBRnn8UM

    Ett helt föredrag på drygt 45 minuter av Warm, där han mer utförligt visar och berättar om hur hans fantastiska bilder av geometrin i solsystemet blir till, finns också att se och avlyssna på länken https://www.youtube.com/watch?v=EEtTmMFf6FA. Även om man kanske inte förstår tyska så bra, så är det fascinerande att se hans bilder och hur de växer fram…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *