Självuppoffrande myror

Vad gör en altruistisk myra om det är ett hål i vägen, som försenar dagens arbete?

Brittiska forskare vid University of Bristol har upptäckt att armémyror i regnskogarna i Central- och Sydamerika gärna offrar sig för kollektivets eller helhetens skull genom att använda sin egen kropp som provisorisk ”hängbro” för att deras myrkamrater inte ska hejdas i sin framfart (se bild nedan). Om det finns hål i den mark som kolonnerna med upp emot 200.000 myror marscherar på, så använder dessa ”myraltruister” sina kroppar som en propp som lagar hålet. Därigenom skapar de ett slags motorväg för sina artfränder, som blixtsnabbt och utan hinder kan ta med sig medfört byte hem till de hungriga myrlarverna.

I laboratorieförsök lät forskare också en skara armémyror gå över en bricka, som de borrat små och stora hål i. Det visade sig då att ”vägarbetarmyror” kröp ned i de hål som passade till deras storlek, så att resten av myrorna utan problem kunde ta sig vidare. Om hålet var för stort för att en myra skulle kunna laga det med sin kropp, hjälptes flera myror åt att agera propp eller ”hängbro”. När kolonnen passerat, klev ”hängbromyrorna” upp ur sina hål och anslöt sig till flocken.

En sådan kolonn rör sig med en genomsnittshastighet på åtta centimeter i sekunden. ”Vägarbetarna” förhindrar alltså att det uppstår trafikstockning på vägen genom att lägga sig i hålen. Utan deras insats skulle mängden föda som dagligen släpas hem till kolonin minska med drygt en tredjedel, menar forskarna.

De (de samhällsbyggande insekterna. Min anm.) bygger vidare samhällen som i fråga om inbördes organisation och individordning i jämförelse med vissa primitiva jordmänniskosamhällen inte lämnar något övrigt att önska och som inom sitt eget utvecklingssteg i jordzonen fullständigt saknar motstycke. ” (Martinus: Livets Bog del 1 stycke 285)

Källa: Illustrerad Vetenskap nr. 15-2007

Publicerad i tidskriften Kosmos nr. 3-2008.

Se ev. också dessa artiklar:

https://www.kosmiskresenar.se/varlden-aktuellt/myrornas-sprak/

https://www.kosmiskresenar.se/notiser/geniala-hjarnor-i-miniformat/

https://www.kosmiskresenar.se/essaer/intelligensutveckling-hos-manniskor-och-djur/

 

 

En kommentar till “Självuppoffrande myror”

  1. Nu har forskarna också upptäckt att det finns en avancerad och livräddande sjukvård hos myror. Lyssna på detta inslag från “Vetenskapsradion” på Sveriges radio: https://sverigesradio.se/artikel/unik-upptackt-myrorna-amputerade-sarskadade-kamrater
    På länken https://youtu.be/3KeYRa4slq4 kan man också se en videoupptagning från en myroperation.
    Se gärna också denna klassiska TV-dokumentär av den oförliknelige David Attenborough om livet i det som i dokumentären kallas en “superkoloni” av myror i de schweiziska Jurabergen. Mycket sevärd och tänkvärd. Se https://www.youtube.com/watch?v=gTP3586sqRM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *